Harry Potter şi copilul blestemat



Titlu:Harry Potter şi copilul blestemat
Titlu original: Harry Potter and the cursed child
Autori:J.K.Rowling, John Tiffany și Jack Thorne
Editura:Arthur GOLD
An de apariţie:2016
Nr. de pagini:330


Descriere:

 Bazată pe o nouă poveste originală de J.K. Rowling, John Tiffany şi Jack Thorne, Harry Potter şi copilul blestemat este o nouă piesă semnată de Jack Thorne. Este a opta poveste din seria Harry Potter şi prima jucată oficial pe scenă. Premiera mondială a piesei a avut loc pe 30 iulie 2016, la un teatru londonez din West End. Acest volum conține scenariul repetiției cu public și ne invită să luăm parte la un nou episod din saga lui Harry Potter, a prietenilor şi familiei lui.Pentru Harry Potter mereu a fost greu să fie el însuşi, iar acum, când lucrează până la epuizare la Ministerul Magiei, are soţie şi trei copii care merg la şcoală, nu e cu mult mai uşor.
  În timp ce Harry se războieşte cu un trecut care refuză să rămână unde îi este locul, fiul lui cel mic, Albus, luptă şi el cu greutatea unei moşteniri de familie pe care nu şi-a dorit-o niciodată. Când trecutul şi prezentul se contopesc ameninţător, şi tatăl, şi fiul descoperă un adevăr incomod: uneori întunericul vine de unde nu te aştepţi.



Recenzie:


   Supranumită a opta carte din bine-cunoscuta serie a autoarei J.K.Rowling,  Harry Potter şi copilul blestemat a fost pentru mine o reînviere a amintirilor a tot ceea ce a presupus această lume magică.


 Cartea mi-a placut destul de mult, însă nu a ajuns să egaleze cu adevarat seria propiu-zisa.
De cele mai multe ori eşti sceptic cu privire la apariţiile noi legate de un lucru foarte renumit. Despre această carte am auzit mai multe păreri negative, iar alături de sceptimisul de început, nu mă aşteptam la ceva extraordinar. Chiar dacă aş fi preferat cu mult mai mult să citesc o carte normală, nu mi-a displăcut  scenariul. Am putut să-mi conturez cu uşurinţă toată acţiunea şi să mă simt ca un personaj al acesteia. Singurul minus s-ar datora nerelaţionării foarte apropiate cu personajele, datorită lipsei descrierii. Însă nu am avut senzaţia că acest lucru ar fi o problemă foarte mare. În unele episoade trăiam acţiunea  la aceeaşi intensitate cu personajele, iar în alte episoade mai puţin.

   Povestea este una simplă, aparent, dar cu multe răsturnări de situaţie.Harry nu are o relaţie prea bună cu fiul său, Albus, ceea ce duce la multe neînţelegeri şi certuri. Pe deasupra, Albus este prieten foarte bun cu fiul lui Draco, Scorpius, lucru ce accentuează şi mai mult tensiunea. Prietenia dintre cei doi este una cu adevărat puternică, ceea ce mi-a adus aminte foarte mult de Harry, Ron şi Hermione. 
   Primele câteva pagini din carte m-au făcut să fiu confuză, deoarece se prezintă doar fragmente din cei 3 ani de când Albus a intrat la Hogwarts, în Casa Viperinilor, cel de al patrulea an fiind momentul acţiunii concrete.
Pe lângă toate acestea, ceea ce aduce nou cartea sunt zvonurile legate de Voldemort, faţă de care se crede că ar avea un copil.Cele mai multe presupuneri sunt asupra lui Scorpius, fapt ce determină să fie ignorat şi batjocorit de multe persoane.Prin tot acest amalgam ne reîntâlnim şi cu personaje secundare din anii lui Harry la Hogwarts, precum Ludo Bagman, Cedric şi profesorul Plesneală.

   În această carte se dezbat şi teme mai mult sau mai puţin cunoscute, precum inadaptarea, prietenia, iubirea şi descoperirea sinelui, ce ar putea servi copiilor şi tinerilor care se simt diferiţi, drept un suport prin care ar constata că nu sunt singurii aflaţi în această situaţie şi că poţi trece peste aceste confruntări alături de persoanele de lângă tine, fie ei părinţi, bunici, prieteni etc.
    


De ce mi-a palcut:
1. Sunt extrem de încântată când aud că mai apar lucruri noi despre Harry Potter şi nu aş rezista să nu le descopăr.
2. Acţiunea este alertă, plină de suspans şi mister.
3. Reunirea cu personaje vechi, mult iubite.
4.Vrăjitori, magie, lumi onirice...nu ai cum să nu adori astfel de lucruri dacă eşti fan fantasy.
5.Schimbul de replici amuzante uneori.

Ce nu mi-a placut:
1.Traducerea. Este greu să accepţi, după o obişnuinţă  de mai mult de 5 ani, o denumire diferită a termenilor atât de cunoscuţi ( precum mageamii în loc de încuiaţi sau Trimagiciada în loc de Turnirul celor 3 vrăjitori)
2.Povestea puţin cam prea rapidă. Oricum, se întelege că este aşa datorită faptului că este o reprezentare scenică.
3.Revenind la traducere, este prea copilaroasă şi lipsită de esenţă.(în orice caz, mă bucur foarte mult că editura Arthur s-a hotărât să traducă seria, pentru ca generaţiile noi să se poată bucura de ea)



 În final, aş dori să recomand cartea celor care mai vor să simtă Hogwarts-ul încă o dată şi să trăiască tot ce presupune acesta. Chiar dacă nu se compară cu volumele din serie, această carte are frumuseţea ei şi nu ar trebui sa o mai supunem atât de mult comparaţiilor.


  Citate:
“Adevărul este un lucru deopotrivă  minunat şi îngrozitor.De aceea ar trebui abordat cu extrem de multă precauţie.  
“Harry Potter, ce pot face pentru dumneavoastră?Şi Draco Malfoy.Ce noroc pe mine!” (replica lui Amos Diggory-era ironic aici) 
“Iubirea ne orbeşte” 
“Nimic nu mă sperie.În afară de mama.”(replica lui Ron)

Rating:


Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates